Terug naar nieuws

Interview in KMOinsider aangaande de voordelen van een owner buyout - win win voor koper en verkoper

Wanneer er stilaan aan opvolging van het bedrijf wordt gedacht, denken eigenaars vaak dat er maar twee opties zijn: ofwel de zaak voor 100% verkopen ofwel verder doen. Een owner buyout kan echter een interessante optie zijn die het beste van deze twee werelden combineert.

Je zaak ‘gewoon’ verkopen? Niet altijd de beste piste

Een goede overnemer vinden voor jouw met veel hard werk opgebouwd bedrijf lukt niet altijd. Alles stopzetten, activa verkopen, schulden aflossen en de vennootschap liquideren is al zeker niet ideaal en dit zowel om financiële als emotionele redenen. Wat kan een geslaagde verkoop nog in de weg staan?

Vaak is er gebrek aan vertrouwen in de continuïteit van het bedrijf vanwege kandidaat kopers omdat de eigenaar niet misbaar genoeg is. Als koper koop je namelijk niet alleen activa en passiva maar een goed geoliede machine van relaties tussen klanten, leveranciers en medewerkers met als centrale spil de bedrijfsleider. De continuïteit steunt bij een typische kmo vaak nog te eenzijdig op de inzet van de bedrijfsleider die alles dagdagelijks in goede banen leidt. 

Een mogelijke oplossing die hieraan tegemoet komt? Een owner buyout.

Wat is een owner buyout van een kmo?

Kris Van Deun, Managing Partner van DaVinci Corporate Finance, legt uit: 

“Een owner buyout (OBO) is een hybride vorm van verkoop die zorgt voor een win-win situatie.”

Hoe gaat dit in zijn werk?

De onderneming wordt verkocht aan een holding. Maar de huidige eigenaar (en/of het management) trekt niet finaal de deur achter zich toe maar stapt terug mee in het aandelenkapitaal met een minderheidsbelang. De koper neemt de meerderheid van de aandelen en de controle. Gemiddeld 4 tot 5 jaar blijft die bedrijfsleider nog mee operationeel de kar trekken. Daarna wordt er samen voor 100% verkocht ofwel koopt de initiële koper vaak de resterende aandelen op. Ook als het management of meewerkende kinderen initieel onvoldoende financiële middelen hadden om de overname te realiseren kunnen zij na enkele jaren meer aandelen verwerven. 

Voordelen van een owner buyout

De voordelen voor...

• de huidige eigenaar: die blijft mede aandeelhouder en geniet dus nog altijd van de waardestijging van zijn bedrijf. Hij heeft daarbij echter al een groot deel van zijn vermogen veiliggesteld en privé gecasht. Zo is er meer balans in de vermogenssituatie van de eigenaar. Bovendien kan hij de fakkel geleidelijk aan doorgeven

• het management en/of meewerkende kinderen: deze kunnen mogelijks deels al mee instappen in de aandelen waar een volledige overname vaak nog niet mogelijk is voor hen omwille van financiële beperkingen

• de overnemer: met een bedrijfsleider die nog enige tijd spilfiguur blijft en ook aandeelhouder is, voelen overnemers en dus ook banken zich comfortabeler zodat de overgang geleidelijk kan gebeuren en niet bruusk. Resultaat? Meer potentieel geïnteresseerde overnemers en een gerust gemoed voor de overnemer. 

Investeringsgroepen bieden geld én kennis

Zeker het bekijken waard: ‘Smart equity’, oftewel investeringsgroepen die naast geld voor een overname óók kennis aanbieden. Wat houdt dit aanbieden van kennis dan in? Meedenken, een bedrijfsstrategie uitstippelen en als klankbord voor het management fungeren. Maar ook de contacten met de banken verbeteren of het financieel beleid versterken met informatiesystemen of bijstand bieden bij overnames. Zoiets is natuurlijk interessant voor zowel koper als verkoper.

Contacteer ons om te kijken of een owner buyout ook voor uw bedrijf een geschikte oplossing kan zijn. DaVinci staat in contact met diverse investeringsgroepen die smart equity aanbieden zodat we gericht kunnen adviseren welke kapitaalverschaffer voor uw bedrijf en situatie ideaal is

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×